Aprenem entre iguals. Discovery meetings amb els projectes més singulars del programa Educar el Talent Emprenedor duts a terme durant el curs 2016-17

RAMIFÍCATE

El projecte va sorgir de la necessitat dels alumnes de dotar el parc Infanta Elena (situat davant del centre) amb algunes millores. Per això, han creat una ruta botànica que està documentada amb una guia física, una pàgina web i unes representacions teatrals.

El projecte té la col·laboració de l’Ajuntament de Sevilla, que ha finançat uns plafons informatius situats al parc que inclouen uns codis QR que els alumnes han creat amb la informació treballada en el projecte i que enllacen amb la pàgina web de Ramifícate.

Taula: 1
Centre: Colegio La Arboleda
Localitat: Sevilla
Tipus de centre: Cooperativa escolar
Nivells implicats: Tercer cicle de primària

¡CAMBIA LA CARA!

El projecte ha consistit en la prestació d’un servei als comerciants del barri del col·legi. A aquests comerciants se’ls ha ofert el disseny d’una campanya de publicitat «a mida», que ha inclòs un cartell publicitari inserit a la revista del 50è aniversari del col·legi (amb una tirada de més de 1.000 exemplars), un plafó per al comerç i un espot publicitari, que s’ha pujat a les xarxes socials.

Taula: 2
Centre: Colegio Padre Jacobo
Localitat: Màlaga
Tipus de centre: Concertat
Nivells implicats: 3r d’ESO

LOS JARDINES SON DE TODOS

El Departament de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Motril ha assignat diversos espais a la localitat per a la creació de noves zones enjardinades. Els encarregats de dur a terme aquesta iniciativa són els alumnes dels centres educatius de Motril.

El projecte es va publicar a la Guía municipal de actividades escolares, i multitud de centres es van sumar a la proposta: dur a terme jornades de convivència i trobades d’activitats de cultiu, en equip, amb professors i alumnes de diferents centres, i fer tres campanyes anuals de plantació interactiva prèviament programades a la guia.

Taula: 3
Centre: CEE Luis Pastor
Localitat: Motril (Granada)
Tipus de centre: Privat
Nivells implicats: Alumnes d’EBE i 6è de primària

GOTA A GOTA. UN MANANTIAL SOLIDARIO

El projecte té com a objectiu conscienciar sobre la importància de l’aigua en la vida diària. Per això, els alumnes han dut a terme diverses activitats integrades: han conegut la realitat que es viu a Etiòpia amb l’escassetat de l’aigua i han decidit organitzar una campanya solidària per pal·liar aquesta situació.

Entre altres iniciatives, van organitzar un concert on la recaptació va ser íntegrament per a Save the Children.

Taula: 4
Centre: CEIP Acapulco
Localitat: Fuengirola (Màlaga)
Tipus de centre: Públic
Nivells implicats: 6è de primària

CADENA DE FAVORES

El projecte sorgeix a partir del tancament del recinte Can Baró, on els alumnes del centre educatiu i d’altres del barri practicaven activitats esportives. El motiu pel qual es va decidir tancar el local va ser la mala convivència entre els joves i els veïns del barri.

El projecte ha servit per reflexionar sobre la importància d’una bona convivència i ha tingut com a resultat final una campanya per fer visible la situació a diferents mitjans de comunicació (Última Hora, la COPE i Diario de Mallorca).

Taula: 5
Centre: Col·legi Escolàpies
Localitat: Palma
Tipus de centre: Concertat
Nivells implicats: Tot el centre

A QUIN PREU?

El projecte sorgeix després de la lectura del llibre Un estiu a Borneo. Els alumnes inicien un viatge que els fa conèixer tota la problemàtica de la producció i el consum d’oli de palma.

Han fet una campanya de conscienciació amb les famílies, amb comerciants del barri i fins i tot amb l’empresa que gestiona el menjador escolar. En la seva campanya han creat un decàleg del consumidor responsable.

Taula: 6
Centre: Col·legi Sant Felip Neri
Localitat: Palma 
Tipus de centre: Cooperativa escolar
Nivells implicats: 1r d’ESO

VILLA – GARDEN

El projecte pretén despertar l’interès dels alumnes sobre el regne de les plantes. Es plantegen al grup diverses preguntes, per mitjà d’assemblees, per esbrinar quin coneixement previ es té del tema, què volen saber i quines activitats es poden fer per contestar les preguntes següents: com podem millorar el nostre entorn escolar de manera ecològica? Com podem utilitzar els recursos del medi ambient de manera sostenible?

Totes aquestes activitats han comportat la creació de l’hort escolar, que té el suport de l’alcalde de Lardero, a qui van anar a presentar el projecte.

Taula: 7
Centre: Colegio Villa Patro
Localitat: Lardero (La Rioja)
Tipus de centre: Públic
Nivells implicats: 1r i 2n de primària

POMPAS VERDES

El projecte ha consistit a crear una empresa cooperativa per a la producció de sabó natural (recepta de l’àvia) reciclant oli usat i utilitzant aigua de pluja. Els alumnes comencen el projecte emprenedor triant la junta directiva i creant els departaments de disseny, producció, venda i màrqueting.

El producte es vendrà al juny a la ciutat de Logronyo. Per a això, els alumnes estan duent a terme una sèrie d’activitats encaminades no solament a aprendre els continguts curriculars, sinó també a potenciar la competència emprenedora en cada una de les activitats. Els beneficis obtinguts aniran destinats a una ONG, a la reposició de material escolar i a l’excursió de final de curs.

Taula: 8
Centre: Colegio Sagrado Corazón 
Localitat: Arnedo (La Rioja)
Tipus de centre: Concertat
Nivells implicats: 6è de primària

SALTANDO EL MURO

El projecte ha consistit a reptar els alumnes que fessin propostes viables per recuperar un espai del pati del centre, en el qual hi ha un mur que està protegit per Patrimoni de la Comunitat. Els alumnes han visitat diferents institucions i organismes públics per conèixer la viabilitat i el cost de les seves propostes.

Les propostes s’han materialitzat en maquetes i han estat presentades a la direcció del centre i a l’ajuntament.

Taula: 9
Centre: Colegio Trilema Sagrado Corazón
Localitat: Sòria
Tipus de centre: Concertat
Nivells implicats: 4t de primària

MAPGYMKFANTES

El projecte sorgeix d’observar la manca d’informació i entreteniment que hi ha per a nens en un poble turístic com Villanueva de los Infantes. Els alumnes van decidir fer una guia turística basada en jocs per a nens, que donés a conèixer els monuments de la localitat i la seva història.

Aquesta guia serà utilitzada i distribuïda per l’oficina de turisme de la localitat.

Taula: 10
Centre: Colegio Trilema Sagrado Corazón
Localitat: Villanueva de los Infantes (Ciudad Real)
Tipus de centre: Concertat
Nivells implicats: Segon cicle de primària 

¿ASUMES EL RIESGO?

El projecte ha consistit a conscienciar sobre la importància de prendre mesures de seguretat en l’exercici de l’activitat professional. 
S’ha fet una tasca de difusió del missatge, i s’ha dut a terme una anàlisi i una avaluació d’EPI (equips de protecció individual) de cada perfil professional.

El projecte ha culminat amb una breu exposició que mostra els equips de protecció individual dels perfils professionals que es cursen a l’institut. A més, el dia 28 d’abril, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Salut en el Treball, es va posar en escena un mannequin challenge amb EPI.

Taula: 11
Centre: IES Universidad Laboral
Localitat: La Corunya
Tipus de centre: Públic
Nivells implicats: Cicles formatius de grau mitjà i superior

UNA MIRADA EN TU ESPEJO

Partint d’experiències viscudes a l’aula, els alumnes han indagat en els seus sentiments i han observat les emocions que es generen en situacions de conflicte en la vida quotidiana de l’escola. Han aprofundit en aquestes experiències i les han transformat en coneixement; així mateix, han elaborat una campanya de màrqueting amb plafons informatius exposats al centre i amb presentacions a la resta de cursos.

L’objectiu de la campanya ha estat ajudar-los a ser conscients de les seves emocions i de com poden identificar les emocions en els altres i fer-ne una gestió adequada, per generar, d’aquesta manera, una millora en el clima del centre i en les relacions entre ells.

Taula: 12
Centre: CEIP Miguel de Cervantes
Localitat: Argés (Toledo)
Tipus de centre: Públic
Nivells implicats: 1r de primària

PONTE SUS ZAPATOS

Aquest és un projecte intergeneracional en què els alumnes han compartit i fet diverses activitats amb la gent gran d’un centre de dia proper a l’escola. Per mitjà de les diverses activitats s’ha generat un aprenentatge i un enriquiment mutus.

El producte final és un vídeo en què els alumnes expliquen tot el que han après.

Taula: 13
Centre: Casa do Neno
Localitat: Santiago de Compostel·la (la Corunya)
Tipus de centre: Concertat
Nivells implicats: 1r de primària

LA TIENDA EN CASA

El projecte ha consistit a generar un canvi d’hàbits en l’alumnat pel que fa al reciclatge i la cura del medi ambient. Els alumnes han fet una campanya publicitària a l’escola i al poble per conscienciar sobre les tres R: reciclar, reduir i reutilitzar. El projecte ha finalitzat amb la venda de productes fets pels mateixos alumnes a partir del reciclatge de diversos materials.

L’activitat ha tingut una gran repercussió en els mitjans de comunicació locals i hi han col·laborat l’Ajuntament de Moral de Calatrava, la Policia Local, Protecció Civil, RSU, El Eco de Valdepeñas, la residència de gent gran, Leroy Merlin, Ecoembes i el viver de Moral de Calatrava.

Taula: 14
Centre: CEIP Agustín Sanz
Localitat: Moral de Calatrava (Ciudad Real)
Tipus de centre: Públic
Nivells implicats: Infantil i primària

TRABAJAR EN EQUIPO MOLA

El projecte ha consistit en l’ús de la ludificació com a eina perquè els alumnes es familiaritzin amb la gestió real d’una empresa. A més, han aprofitat coneixements de màrqueting per atendre les necessitats de possibles clients, incrementar les vendes, buscar patrocinadors, col·laborar amb altres grups i contribuir al seu desenvolupament econòmic, professional i empresarial.

Els alumnes han aplicat el projecte en funció de la seva família professional.

Taula: 15
Centre: IES Pedro Mercedes
Localitat: Conca
Tipus de centre: Públic
Nivells implicats: Cicles formatius de grau mitjà i 2n de batxillerat

A BATXILLERAT, EMPRENEM

El projecte té com a objectiu aplicar al cicle de batxillerat algunes de les tècniques apreses al seminari «Pedagogies àgils per a l’emprenedoria». Amb la tècnica de paraules a l’atzar, els alumnes van fer un poema, una cançó per al dia de Sant Jordi. D’altra banda, en la matèria Economia de l’empresa es va emprar la tècnica del kanban.

Finalment, els alumnes de primer van utilitzar el recurs d’EduCaixa KitCaixa Joves emprenedors, l’elevator pitch i l’storytelling. En aquest programa també es va incloure la tècnica del biopoema, on els alumnes van escriure un poema sobre el projecte que volien dur a terme.

Taula: 16 
Centre: Col·legi Badalonès
Localitat: Badalona (Barcelona)
Tipus de centre: Concertat
Nivells implicats: 1r d’ESO i batxillerat

CONECT@2

Conect@2 és un projecte d’emprenedoria social, dissenyat seguint el model de competència emprenedora i desenvolupat íntegrament a l’àrea de tecnologia. Forma part d’un projecte més gran, Una història de cinema, desenvolupat al llarg de tot el curs en vuit matèries diferents, i el producte final és l’adaptació cinematogràfica d’una novel·la medieval. A Conect@2 s’ha seguit la metodologia d’aprenentatge basat en reptes, i s’ha plantejat als alumnes la idea d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

Per fer el projecte es van utilitzar diferents eines de pedagogia àgil: biopoema, on cada alumne va escriure un poema sobre algun dels seus companys, que el definís com a persona, cosa que va permetre als membres de cada equip conèixer-se millor; retrospectiva d’estrella de mar, on els alumnes van reflexionar, van comprovar si es trobaven en el camí correcte i van poder corregir el rumb quan era necessari, i empatia Q3, en què per equips van definir què volien que pensés, sentís, fes i recordés el seu públic objectiu.

Taula: 17 

Centre: Cooperativa de Enseñanza Hijas de San José
Localitat: Saragossa
Tipus de centre: Concertat
Nivells implicats: 2n d’ESO

REFORMA EXPRÉS

Amb aquest projecte es pretén fer unes reformes al centre educatiu. Per això s’han abordat de manera transversal continguts de matemàtiques i llengua, a fi de presentar de manera convincent un pressupost de reforma.

En aquest pressupost, que havia de ser presentat oralment a l’administrador, s’incloïen plànols en 3D d’aules de l’escola que o bé estaven abandonades o tenien un ús limitat o desfasat. Per seguir correctament totes les fases del projecte, s’han utilitzat metodologies com ara el kanban i l’anàlisi DAFO i, per preparar la presentació, s’han fet servir l’elevator pitch, la fitxa NABCH i l’storyboard.

Taula: 18 
Centre: La Milagrosa
Localitat: Cullera (València)
Tipus de centre: Concertat
Nivells implicats: 6è de primària

AGILITZEM EL CURRÍCULUM

Després de celebrar els seminaris «Pedagogies àgils per a l’emprenedoria» i «El nou Decret de primària i l’ordre d’avaluació», l’equip directiu del centre ha introduït les tècniques del kanban i l’estrella de mar per organitzar el curs. Amb el kanban (tècnica molt visual) van analitzar què havien fet, què estaven fent i què els quedava per fer.

Amb l’estrella de mar van reflexionar individualment sobre com s’apliquen i com haurien d’aplicar el nou currículum i l’avaluació.

Taula: 19 
Centre: Escola Els Estanys
Localitat: Castell-Platja d’Aro (Girona)
Tipus de centre: Centre públic
Nivells implicats: Primària

THE SCHOOL ENTERPRISE CHALLENGE

El concurs «Escola Emprenedora» (The school Enterprise challenge), una iniciativa de Teach A Man To Fish, és un programa de reconeixement global per a escoles, estudiants i docents emprenedors que els ofereix assistència i suport per planificar i posar en marxa empreses escolars reals i sostenibles.

Els estudiants desenvolupen habilitats empresarials i emprenedores de forma pràctica, divertida i innovadora generant un ingrés extra per la seva escola o per a una causa social de la seva elecció.

Més de 5.265 escoles de 106 països han posat en marxa empreses tan diverses com la pesca amb mosca a Belize, un diari inter escolar a l'Índia o un rentat d'automòbils a Sud-àfrica.

Taula: 20
Centre: Teach a man to fish
Localitat: Londres
Tipus de centre: Entitat
Nivells implicats: Entitat