Juan Zamora González, Premi Fundació Princesa de Girona Arts i Lletres 2017

El premiat ha estat distingit per la seva aposta estètica que té, en la intervenció social, un dels seus valors més estimables. Donada la seva elecció de materials primaris, crea una polifonia de significats que no se cenyeix a una sola cultura.

L'artista plàstic Juan Zamora ha estat guardonat amb el Premi FPdGi Arts i Lletres 2017, en el que ha estat el primer acte de proclamació dels guanyadors de l'edició 2017 dels Premis Fundació Princesa de Girona i que ha tingut lloc al centre de Recepció de Visitants de Còrdova. 

El jurat ha comunicat aquesta tarda el resultat de la seva deliberació, destacant l'aposta estètica de Zamora que té, en la intervenció social, un dels seus valors més estimables. Ha valorat especialment que, tot i haver-se especialitzat en art modern, tria materials primaris per a les seves creacions, creant una polifonia de significats que no se cenyeix a una sola cultura. En ell, diu el jurat, es fa explícit el vincle entre l'art, l'estètica i la qualitat formal.

Els membres del jurat per a la categoria Arts i Lletres d'aquesta edició han estat l'assagista i poeta Ramón Andrés, l'arquitecta Olga Felip (Premi FPdGi Arts i Lletres 2015), la periodista i escriptora Elvira Lindo, l'escriptor i periodista Sergio Vila-Sanjuán i el professor, investigador i escriptor Jorge Wagensberg.

En conèixer el veredicte, Juan Zamora, que es defineix com a "artista nòmada, polifacètic, que combina l'art visual digital amb l'escultura, les instal·lacions i el dibuix", s'ha mostrat sorprès i agraït, perquè "no és habitual que un artista del meu perfil rebi aquest tipus de premis". Zamora, madrileny d'origen cordovès, veu recompensat tot el seu treball amb aquest premi "perquè la vida de l'artista és dura i precària", diu, i valora "l'oportunitat per créixer" amb aquest premi ja que li donarà “una empenta" a la seva intensa carrera artística.

L'acte de proclamació del Premi FPdGi Arts i Lletres 2017 ha arrencat a les 3 de la tarda amb la celebració d'un taller dissenyat per l'emprenedor Xavier Verdaguer (Imagine Creativity Center). Els joves que han participat en aquesta aventura creativa han pensat i presentat idees per millorar la sostenibilitat de l'art. Verdaguer, juntament amb l'actor, presentador i director Àngel Llàcer, apadrina la ruta dels Premis FPdGi. Un cop ha finalitzat el taller, els guanyadors del repte han participat en una tertúlia conduïda per Àngel Llàcer on també ha intervingut Verdaguer, la soprano Auxiliadora Toledano (Premi Arts i Lletres 2013) i l'arquitecta Olga Felip (Premi Arts i Lletres 2015).

Còrdova ha estat la primera parada de la gira dels Premis FPdGi que durant les pròximes setmanes recorrerà diferents ciutats del país convertint-les en capitals del talent jove per un dia. El calendari per anunciar la resta de premiats és el següent: Investigació Científica (23 de març, Barcelona), Social (30 de març, Sòria), Empresa (6 d'abril, Santander) i Entitat Internacional (24 d'abril, Figueres).

Els premis Fundació Princesa de Girona, dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, reconeixen la trajectòria innovadora i exemplar de joves d'entre 16 i 35 anys, així com la d'una entitat de la Unió Europea que treballi a favor dels joves. Es lliuraran el 29 de juny en una cerimònia que presidiran SS.MM. els Reis al Palau de Congressos de Girona.

 La biografia

 Juan Zamora González és llicenciat en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid i Màster en art contemporani per la Universitat Europea de Madrid. Com a docent, ha exercit de professor a la University of California - Irvine i en la Long Island University (Estats Units). També a la Universitat Europea de Madrid. Zamora ha rebut importants reconeixements nacionals com el premi INUVE (2006), ABC (2009) o GENERACIONES2016 i beques en centres internacionals com el ISCP (Nova York, 2011-2012), NIROX Foundation (Johannesburg, 2014-16), Lugar a Dudas (Cali, 2015) o la Reial Acadèmia d'Espanya (Roma, 2015/16). Els seus projectes han estat exposats en galeries, fires, biennals i museus com l'ICO (Madrid, 2007), CAAC (Sevilla, 2008), DA2 (Salamanca, 2010), Escorxador (Madrid, 2011), MAMM (Medellín, 2012), Artium (Vitòria, 2013), MCA (Sydney, 2014), La Tertulia (Cali, 2015), NC-Art (Bogotà, 2016) o La Casa Encendida (Madrid, 2016). A més, ha estat escenògraf de l'obra "Lorca al vacío", a La Societat Cervantina (Madrid, 2012), i director creatiu de la companyia de moda Redhero.

La seva trajectòria comença amb "ANIMAILIYOS" (2006), una sèrie de dibuixos animats sobre l'ésser humà i la seva naturalesa. El 2011 produeix a Nova York l'obra "A DEAD PIGEON AND ITS SHADOW SINGING" a partir de conceptes animistes. El 2014 s'inicia a Johannesburg al projecte "ORA (Bajo el cielo de la boca)" exposat actualment al Museu d'Altamira. L’any 2015 col·labora amb el poble prehispànic indígena Muisca amb el projecte "CUERPOS DE AGUA" per ressuscitar la seva llengua. Durant la seva estada a la Real Acadèmia d'Espanya a Roma va dur a terme el projecte "MONTORIO", sobre la naturalesa com a divinitat.